Bitkiyi, TIBBİ ETİL ALKOL içinde birkaç hafta demleyerek (maserasyon yöntemi) etken maddelerini çözündüren ve vücudun emebileceği forma dönüştüren preparatlara verilen ortak isimdir. Alkol, etken maddeleri, bitkiden çıkardıktan (çözündürdükten) sonra; uzun raf ömrü sağlayan bir koruyucu görevi görür. Homeopati, fitoterapi, Bach çiçek terapisi gibi, tedavide bitkileri kullanan tamamlayıcı tıp uygulamalarında, en çok kullanılan formdur. Tentürlerin yazılı tarihi; 1025 yılında İslami Tıp bilgisinin temel metni kabul edilen, İbn-i Sina tarafından, yıllar süren derlemeler sonucu hazırlanan Tıbbın Kanunu (el-kanun fi’t tıb)’na dayanmaktadır. TIBBİ ETİL ALKOLLE çözündürülenlere TENTÜR Sirke ile çözündürülenlere SİRKELİ TENTÜR Gliserinle çözündürülenlere ise GLİSERAT isimleri verilir. Not: Gliserat ve sirkeler, TENTÜR kadar güçlü etken madde içermemekle beraber, çay veya hidrolat formundan daha yüksek etken madde içerir.
Alkolsüz Tentür nasıl yapılır?
Tentür alkolsüz yapılamaz. Ancak, tentürdeki alkol uçurulabilir. Az miktar kaynar suyun içine, kullanılacak miktarı ilave edip 10 dk bekleterek, alkolü uçurabilirsiniz. https://ayaya.com.tr/urun/hayit-tenturu-50/
Hayıt nedir?
Fitoterapide kadın bitkisi olarak geçen çalı formunda bir bitkidir. Suyun bol olduğu dere, nehir kenarlarında yetişir. Pembe ve mor çiçeklidir. Dallarında sepet örülen ağaç, arıcıların da gözdesidir. Yaz boyu çiçekte kalan hayıt, kurak ve çiçeksiz yaz döneminde arılar için önemli bir nektar kaynağıdır. Hayıt Otu olarak anılsa da, ot değil, çalı formunda ağacımsı bir bitkidir. 1-3 metre arasında boya ulaşan Hayıt, bir Akdeniz türüdür. Mine çiçeğigiller (Verbenaceae) familyasının bir üyesidir. Hayıtın, ilk tıbbi kaydı M.Ö. IV. Yüzyılda, Hippocrates’in metinlerinde bulunmaktadır. Etken Maddeleri: Agnosid, agnusid, aucubin, caprinasit, chrysosplenol, diene, dihidroksi, diyasedoksi, eter yağı türevleri (uçucu yağlar), hidroksikampferol, hidroksilabda, metoksiflavon, palomitinasit, palomittoleinasit, rotundifuran, sitearinasit ile acı maddeler, tetrametileter, vitexilakton, vitaminler ve mineraller içerir. Latince İsminin Kökeni: Vitex agnus castus, vitex kelimesi Latince; dokuma, bağlama anlamına gelen “vieo” kelimesinden türetilmiş ve dallarından sepet örülmesine atıfta bulunulmuş. Agnus kelimesi Eski Yunanca ἀμνός (amnós) Kuzu anlamına gelip, Castus Latince’de temiz ve saf anlamını taşır. Antik Yunan dini törenlerinde, bakirelerin saçlarına hayıt çiçeğinden taçlar yapılması, kutsallaştırılmış olduğunun bir göstergesi olabilir. İngilizce İsminin Kökeni: Chaste Tree, namus ağacı anlamına gelir. Kadınlardan farklı olarak erkeklerde cinsel isteksizlik etkisi gösterdiği için Ortaçağ Avrupa Keşişleri tarafından iffetlerini korumak amacıyla kullanılmış ve namus ağacı adını bu kullanımdan almıştır. İngilizce’de bir diğer ismi olan “monk’s pepper” da “keşiş biberi” anlamını taşımaktadır. Türkçe İsminin Kökeni: Ahmed Vefik Paşa’nın 1876’da 2 cilt olarak yayımladığı LEHCE-İ OSMÂNÎ sözlüğünde “ayıd” olarak tanımlanmış. Ancak, kelime kökeni ile ilgili bilgiye rastlanmamıştır. Yapraklarının formu sebebiyle Beşparmak Otu da denir.
Hayıt bitkisinin etken maddeleri nelerdir?
Agnosid, agnusid, aucubin, caprinasit, chrysosplenol, diene, dihidroksi, diyasedoksi, eter yağı türevleri (uçucu yağlar), hidroksikampferol, hidroksilabda, metoksiflavon, palomitinasit, palomittoleinasit, rotundifuran, sitearinasit ile acı maddeler, tetrametileter, vitexilakton, vitaminler ve mineraller içerir.
Tentürdeki alkol nasıl uçurulur?
Yarım fincan kaynar suya, kullanacağını miktarı ilave edin, 10 dk bekleyin. Alkolü uçurmuş olarak 10 dk sonra içebilirsiniz.